“πσαράς”- ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ
May 2015

6

“πσαράς” ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ
θέση Μητρ. Γενναδίου, Πλατεία Άθωνος,  Θεσσαλονίκη
εμβαδόν 40 τ.μ.
έτος 2015
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
graffiti Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης

Ο σχεδιασμός ενός ιχθυοπωλείου-ψαράδικου-στην άκρη  της Αγοράς Βατικιώτη, στην πλατεία Άθωνος μας κινητοποίησε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δε μας είχε απασχολήσει ο σχεδιασμός ενός καταστήματος μ’ αυτή τη χρήση. Επίσης,  διότι σχεδόν ποτέ δε συναντήσαμε «σχεδιασμένα» ιχθυοπωλεία, πόσο μάλλον σχεδιασμένα πάνω σε κάποιο concept, παρά μόνο χώρους επενδυμένους με λευκά και γαλάζια πλακάκια και εξοπλισμένους με επαγγελματικούς πάγκους και ψυγεία.

Η εσκεμμένα ανορθόγραφη επωνυμία, «πσαράς», επιλογή των ιδιοκτητών, αποτέλεσε την αρχή του παιχνιδιού. Εμείς, συνεχίσαμε το παιχνίδι, με στόχο ο «πσαράς» να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη στην πλατεία και σ’ ολόκληρη την Αγορά.

8 9 3

Ξεκινήσαμε με την επιλογή των χρωμάτων και των πλακιδίων επένδυσης των τοίχων και των δαπέδων. Επιλέξαμε παλαιού τύπου χειροποίητα πλακίδια  και ένα παλιό, κλασσικό σχέδιο που παραπέμπει στα λέπια των ψαριών και εφαρμόσαμε στο σχέδιο τα δικά μας χρώματα: τους σκούρους μπλε και γκριζοπράσινους τόνους της θάλασσας και την ώχρα, το σωμόν και το ροζ  του μπαρμπουνιού ,των σολομών, της γαρίδας, του χταποδιού.

22 24 25

Οι πάγκοι των φρέσκων ψαριών στράφηκαν προς το πεζοδρόμιο, χαρακτηριστικό των καταστημάτων της Αγοράς Βατικιώτη, για να προσελκύουν τους διερχόμενους.Εσωτερικά,τα ψυγεία των κατεψυγμένων και των αλίπαστων, οι προθήκες με τις πολύχρωμες κονσέρβες και το ντουλάπι για τους ξηρούς μπακαλιάρους με τις λεπτές σίτες στα πορτάκια, να θυμίζει τα παλιά «φανάρια».

Πάνω από όλα αυτά, ένα κοπάδι μικρών και μεγάλων ψαριών «κολυμπάει» σε έναν σκούρο γκριζοπράσινο βυθό και διασχίζει το κατάστημα.

1 2 6

28 4

7 5

20 27

Το κοπάδι, το ξαναβρίσκουμε ζωγραφισμένο αυτή τη φορά πάνω στα κεπέγκια του καταστήματος, να παίρνει τη θέση του στην πληθωρική υπαίθρια έκθεση των ποικιλόμορφων graffiti στα ρολά και τους τοίχους των καταστημάτων της περιοχής.

11 15 9 12

17 10 18