“το Ελληνικόν” στην Καλαμαριά
April 2017

 

 Green Family, «το Ελληνικόν»  Κατάστημα πώλησης φυτικών και βιολογικών προϊόντων
θέση Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
εμβαδόν 82 τ.μ.
έτος 2017
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Άγγελος Τασολάμπρος, T&T Architects

Το νέο κατάστημα της Green Family “το Ελληνικόν” στην Καλαμαριά ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα οκτώ καταστημάτων βιολογικών προϊόντων, μπαχαρικών και βοτάνων. Ταυτόχρονα, προσέθεσε σ’ αυτήν ένα νέο τμήμα, το “BIO take away”, ένα organic food bar, όπου ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να προμηθευθεί μικρά γεύματα, snacks και αφεψήματα.

Το κατάστημα βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο της Καλαμαριάς, πάνω στον οποίο η Δημοτική Αρχή δεν επέτρεπε την ανάπτυξη προθηκών. Επομένως, η λογική του bazaar/της υπαίθριας αγοράς που χαρακτηρίζει τα καταστήματα της εταιρίας και όπου οι προθήκες με τα εμπορεύματα στρέφονται προς το δρόμο προσελκύοντας τους περαστικούς να περιφερθούν ανάμεσά τους και να περιεργασθούν τα προϊόντα, φαινόταν να μη μπορεί να εφαρμοσθεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Η λύση δόθηκε με την υποχώρηση του εξωτερικού ορίου του καταστήματος από το μέτωπο του κτιρίου και τη διαμόρφωση ενός ημιϋπαίθριου χώρου-στοάς, παράλληλης με το πεζοδρόμιο. Στον στεγασμένο αυτό εξωτερικό χώρο τοποθετήθηκαν οι προθήκες της μαναβικής και των χύμα προϊόντων, καθώς και ο πάγκος του “take away”.

 

Η τοξωτή διαμόρφωση των τριών ανοιγμάτων της όψης από την προηγούμενη χρήση του καταστήματος, διατηρήθηκε και αξιοποιήθηκε, μεταφέροντας την εικόνα της στοάς μιας παραδοσιακής αγοράς και συσχετίζοντας άμεσα το νέο κατάστημα με το πρώτο κατάστημα “το Ελληνικόν”, στην ιστορική “Αγορά Βατικιώτη”, στη Θεσσαλονίκη.

 

Στο σχεδιασμό του καταστήματος, εφαρμόσθηκαν τα κύρια στοιχεία της εταιρικής εικόνας της Green Family:ο ι ξύλινες προθήκες με τις πολλαπλές διαιρέσεις και το ενιαίο γείσο που καταλαμβάνουν ολόκληρο το ύψος του χώρου, οι υπόλευκες πατίνες, το σκούρο γκρι και το γαλάζιο χρώμα που υποδεικνύουν επιμέρους λειτουργικές ενότητες, τα λευκά και μαύρα τσιμεντένια πλακίδια σε μικρότερες και μεγαλύτερες διαστάσεις στο κλασσικό σχέδιο της σκακιέρας , τα έντονα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα στις προθήκες της μαναβικής.

Ο κυρίως χώρος οργανώθηκε σαν μία περιμετρική διαδρομή γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα, ο οποίος περιλαμβάνει τις ενότητες των ψυγείων, των καλλυντικών και το ταμείο. Η διαδρομή αυτή, συνδέει τον εσωτερικό χώρο με τη στοά, ενισχύοντας το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των καταστημάτων της εταιρίας, τη λογική της ανοιχτής υπαίθριας αγοράς, όπου καταργείται η διάκριση του μέσα με τον έξω χώρο και ενθαρρύνεται η αμεσότητα της επικοινωνίας του πωλητή με τον καταναλωτή.

 

  

 

Η νέα ενότητα του καταστήματος, το organic food bar κατέλαβε έναν περισσότερο αυτόνομο χώρο, άμεσα αντιληπτό και με άμεση πρόσβαση από το δρόμο.